Wie Nederlandse politieke blogs volgt komt al gauw de naam van Brussen tegen. Hij is een van de vaste schrijvers op Geen Stijl. Hij wordt nu ook columnist in De Volkskrant. In die krant staat een leerzaam interview met Brussen, afgelopen zaterdag 9 april 2011.

Gevraagd naar of hij het niet raar vindt om voor de Volkskrant te gaan schrijven terwijl hij die krant een zemelende bejaardenkrant vond zegt hij: “Ik hou van een beetje stemming maken, dus ik hoop dat veel mensen woest worden.” En verderop: “Ik vind hypocriet zijn niet zo erg, behalve bij politici.” Waarom hij zo’n hekel heeft (gekregen) aan links (vroeger was hij zelf links): “Je moét solidair zijn van de PvdA, daar heb ik een hekel aan. Daarbij mag je de problemen met allochtonen niet benoemen, want dan ben je een racist.” En: “Ik heb ook een hekel aan streng gelovigen, want die proberen hun geloof altijd op te dringen. Ik wil op zondag gewoon een brood kunnen kopen en ik vind het raar dat dat niet mag omdat iemand anders in Jezus gelooft. Wat heb ik daarmee te maken? Over dit soort dingen ben ik consequent.”

Verderop vertelt hij dat hij vroeger veel las maar nu niet meer. Sinds 2000 is hij een internet nerd. Hij is een einzelgänger en heeft geen sociaal leven. Geen vrouw, vriendin, kinderen. Hij is gaan internet daten maar dat heeft nooit succes gehad. Het leven vind hij maar zo zo en soms was hij er net zo lief niet geweest dan wel. Hij zit zo’n beetje de hele dag achter zijn beeldscherm zijn mening te uiten.

Een ding moet je hem meegeven, hij is erg openhartig.

Als Volkskrant lezer zit ik bepaald niet te wachten op Brussen als nieuwe columnist, al was het maar omdat De Volkskrant al genoeg rechtsige columnisten heeft. De NRC begon een half jaar geleden met een drie wekelijkse column van Martin Bosma, een rubriek die hij deelde met eerst Femke Halsema en later Jolande Sap van Groen Links en met Ton Elias van de VVD. De rubriek – en dus ook de columns van Bosma – is inmiddels weer gestopt. Ik heb de eerste paar columns van Bosma gelezen. Je steekt er werkelijk helemaal niets van op. Er is echt helemaal niets dat je tot nieuwe inzichten brengt. Het is alleen maar een aaneenrijgen van spitsvondig bedoelde zinnetjes die het eigen bekrompen wereldbeeld van de schrijver bedoelen te bevestigen. Argumenten uitwisselen is er niet bij.

Zo zal het met Brussen ook wel gaan. Zijn tegenpool in De Volkskrant is Thomas von der Dunk. Wellicht, als de twee wat explicieter op elkaar reageren – wat in de NRC rubriek niet of nauwelijks gebeurde – wordt het nog wat, maar ik vrees dat ik hiermee tegen beter weten in De Volkskrant weer eens het voordeel van de twijfel geef.

In ieder geval weten we door het interview in De Volkskrant wat meer over Brussen. Ik ken de man verder helemaal niet persoonlijk en  zou nooit van het hebben gehoord als ik niet door andere blogs op zijn bijdragen aan Geen Stijl was gewezen. Ik heb dus ook helemaal geen behoefte iets onaardigs te zeggen over de man. Zijn interview bevestigt alleen helemaal het beeld van wat voor types er achter dit soort schrijvers op allerlei internet blogs a la Geen Stijl schuil gaat.

Toevoeging

Op het blog Krapuul.nl staat in een commentaar over dit nieuws en in antwoord op de opmerking van Brussen dat  je “de problemen met allochtonen niet mag benoemen, want dan ben je een racist”, een tweet van Brussen van juni 2010. Brussen tegen een twitteraar genaamd “Kutmarokkaan” (ja, leuke namen kom je tegen op internet): “jazeker JOUW VOLK: rifapen. Onderontwikkelde agressieve primaten”. De schrijver van het commentaar op Krapuul merkt op dat de nieuwe politieke correctheid voorschrijft dat je “niemand een racist mag noemen, ook niet als zo iemand een specifieke bevolkingsgroep met apen vergelijkt. Dit valt tegenwoordig namelijk onder allochtonen- of islam kritiek.”

Advertenties