Laten we eens naar dit op Joop.nl geplaatste filmpje kijken:

Dit gaat natuurlijk opnieuw niet lukken. Je kunt als oppositie hopen dat de PVV kiezer op een dag denkt: “Ja maar, intussen is van alles waar de PVV tegen is, toch doorgegaan ondanks de PVV, ik stem geen PVV meer.” Het antwoord van de PVV zal heel simpel zijn: “Dat komt niet door ons, dat komt door de linkse oppositie.” En hup, weer punten voor de PVV.

Als je je politieke vijand te slim af wilt zijn, moet je hem optimaal doorgronden. Helaas is dat nog steeds niet het geval bij links, in ieder geval niet bij de PvdA. En daarom is dit soort oppositie zoals we dat in dit filmpje ook weer zien, niet effectief, in ieder geval is het bij lange na niet voldoende. Met verontwaardiging gaan we het niet redden, het is al zo vaak gezegd.

Als het dan zo werkt bij de huidige minderheidsregering van CDA en VVD – illustratief is weer in dit filmpje hoe Rutte en De Jager bij het schouwspel zitten te lachen – ga dan ook onderhandelen met ze. Formuleer een aantal dingen die je als links voor elkaar wilt krijgen en zeg tegen Rutte: “Als jullie dit pakket uitvoeren kun je bij ons aankloppen als je bij de PVV geen steun krijgt.”

Kortom, sluit ook een gedoogakkoord voor de rest van de regeerperiode. En maak het VVD en CDA bij de onderhandelingen liefst zo lastig dat de PVV in een benarde positie komt.

Advertenties