Nou schrijft die René Cuperus van de PvdA alweer een verdomd aardig stukje over het gedachtegoed van de PvdA, hier, op de website van de WBS. Nou ja, hij is van 1960, hij heeft het soort PvdA meegemaakt dat ik ook heb gekend, daar zal het wel mee te maken hebben dat zijn schrijfsels mij meestal wel aanspreken. En hij is niet de enige die dezer dagen een aardig stuk heeft geschreven, ook PvdA Kamerlid Diederik Samson doet een duit in het zakje, hier, op de PvdA website. Het zijn beide betere lezingen dan die van Job Cohen van een week geleden (hier weergegeven), die teveel bleef steken in een mentaliteitsverandering met zijn “practice what you preach”.

Het onderwerp is de publieke sector. Wat me bevalt is de consistentie in de verhalen van Cuperus en Samson met wat Lodewijk Asscher in de Volkskrant van 2 juli schreef. De boodschap in het stuk van Asscher is dat links wel kan afgeven op de bezuinigingswoede van Rutte en het verhaal van Rutte over het uitzetten van overheid als geluksmachine asociaal kan noemen, maar zo zegt hij, voor je het weet, ga je bestaande praktijken verdedigen die je niet zou moeten willen verdedigen omdat ze niet blijken te werken.

De overheid is voor sociaal democraten misschien wel het belangrijkste instrument om de dingen voor elkaar te krijgen die bijvoorbeeld de vrije markteconomie niet voor elkaar krijgt, omdat de vrije markteconomie daar niet op uit is. Juist sociaal democraten moeten dus bij uitstek kritisch zijn op het functioneren van de overheid. Dit verhaal kom ik tegen bij zowel Asscher als Cuperus en Cohen en Samson.

Cuperus begint zijn stuk met een mooie stelling die duidelijk maakt wat er onder andere mis is bij de overheid: “Politici en managementlagen hebben de frontlinie-werkers van de publieke sector – de politieagenten, de verpleegsters en huisartsen, de onderwijzers, de ambulance-medewerkers, de vuilnisophalers en noem maar op – meer in de weg gezeten, ontregeld en ontmoedigd, dan gekoesterd en gestimuleerd.” En ook deze van Diederik Samson is aardig: “Schrik niet terug voor gevestigde belangen en doorbreek het heilige loongebouw, draai de salarisschalen om en zorg dat de leraar meer verdient dan de schoolleider, de wijkagent meer dan de bureauchef. Want alleen zo houd je de beste mensen waar ze het hardste nodig zijn. Voor de klas en op straat.”

Nou ja, lees de stukken zelf zou ik zeggen. Deze verhalen snijden meer hout dan het verhaal van het uit de partij zetten van PvdA’ers die in de publieke sector meer verdienen dan de Balkenende norm. Dit is een PvdA waar ik wel in wil geloven en het bevalt me dat de partij serieus werk maakt van het moderniseren en opfrissen van het eigen gedachtegoed. Dit moderniseren mag best even duren. Als het uiteindelijk maar vertaald wordt in concrete en aansprekende standpunten waar de kiezers die de PvdA wil aanspreken iets bij kunnen bedenken, en als de partij de consequenties maar trekt van de principiële keuzes die zij maakt.

Hier de stukken van Cuperus en Samson nog een keer in pdf voor het geval ze van de gelinkte websites  verdwijnen:

Mea culpa van politiek en managers – Cuperus
De basis moet op orde – Samson

Advertenties