Vandaag meldt Trouw op haar website: “Wilders wil kabinet niet op het spel zetten”. Dit naar aanleiding van weer eens wat wild om zich heen schoppen van Wilders, de vorige week, samengevat in een artikel in de Volkskrant van maandag. Ik vond die “analyse” in de Volkskrant al niet zo sterk. Wie serieus denkt dat Wilders “binnen afzienbare termijn wil breken met het minderheidskabinet” is naief, praat maar wat om een artikeltje vol te krijgen of begrijpt de zieleroerselen van Wilders c.s. nog steeds niet, after all these years.

Hoe vaak heeft hij het nou al gezegd? Hij laat het kabinet niet vallen, alles beter dan links weer in de regering.

Bovendien, hij heeft de coalitiepartners volledig aan het lijntje en straks bij de verkiezingen kan hij gewoon de handen in onschuld wassen, waar de coalitiepartners het vuile werk hebben opgeknapt. Met als “hoogtepunt” de streek die Wilders de VVD geleverd heeft door plotseling voor de motie tegen weigerambtenaren te stemmen en zoals gebruikelijk daarna vlot weer uit de Tweede Kamer weg te benen zodat niemand om een verklaring kon vragen.

VVD en CDA hebben vorig jaar de optimale omstandigheden geschapen voor een populistische partij om nog lang een factor van betekenis te kunnen zijn, toen ze deze gedoogconstructie aangingen. De strategie van het CDA was destijds dat door de samenwerking met de PVV aan te gaan, de PVV vuile handen zou maken en zo zou worden geneutraliseerd. Maar door de aard van de gedoogconstructie heeft men de PVV juist de gelegenheid gegeven nergens voor verantwoordelijk te zijn, behalve voor wat men expliciet is overeengekomen in de formatie. Al het nieuwe dat voorvalt, elke nieuwe ontwikkeling of nieuwe gebeurtenis waar de regering een antwoord op moet hebben, daar kan de PVV zich fluitend afzijdig van houden. Het CDA heeft precies het tegenovergestelde bereikt van wat men zei te willen bereiken met de samenwerking: het CDA wordt gesloopt door Wilders.

Een tweet de wereld insturen waarin je zegt: “Laat Bleker zijn streep maar trekken, dan blijven er van de tien zetels nog een stuk of vier over” is niet “gewoon politiek” een onderhandelingspositie creëren, zoals Wilders zijn aanvallen van vorige week goed praat in het Trouw artikel. Door de sneer naar hoe beroerd het CDA er in de peilingen voor staat wordt duidelijk dat het de bedoeling het CDA te slopen en de CDA woordvoerders belachelijk te maken.

De samenwerking is al lang niet zo “plezierig” meer voor het CDA. Iedere keer weer bij Pauw en Witteman moeten uitleggen dat “Wilders het volste recht heeft”, dat “het hoort bij de samenwerking die men nou eenmaal is aangegaan”, dat “we dit wisten toen we hieraan begonnen”… het gaat hoe langer hoe meer knagen. Vooral gaat het knagen als het je van de kant van de PVV helemaal niets oplevert. Het  is wachten op de volgende sneer, hoezeer je ook je best hebt gedaan op radio en t.v. om de botte opstelling van de PVV te verdedigen. Als je op zeker moment toch helemaal niets meer te verliezen hebt in de peilingen en als blijven regeren je ook geen enkele winst meer oplevert, dan breek je een keer.

Breken heeft de vorige keer de breker (PvdA) van 15 zetels in de peilingen naar 30 zetels bij de verkiezingen gebracht, en het hadden er meer kunnen zijn, men had de grootste partij kunnen worden als Cohen niet zo ongelukkig had geopereerd in de campagne.

Kortom CDA, stop ermee. Niemand zal het je kwalijk nemen.

Advertenties