Was de Nieuwjaarsconference van Freek de Jonge leuk? De reacties op Twitter waren in ieder geval vermakelijk:

Was bar slecht
Vervelende man
Angela Merkel vragen voor Oudejaarsconference 2012, zou een hele verbetering zijn ten opzichte van Freek
Durft hij ook harde moslimgrappen te maken?
Smerige hetze tegen Wilders
Niet één keer gelachen
Azijnzeikerd

Tsja. Zoals je liefhebbers hebt van Freek voor wie hij niet veel verkeerds kan doen, zo heb je Freek haters die hem niet pruimen. Er waren genoeg positieve commentaren ook, op Twitter. Zo schreef iemand:

Freek was voor de 1e keer vandaag eens niet heilig en dat maakte dat hij en Hella misschien de  beste show ever maakte.

Nou is dat ook weer een beetje overdreven.

Dat het PVV deel van internet en andere media weinig te spreken is over de show van Freek is te begrijpen. Hij had het namelijk nogal op Wilders voorzien. Nou, dat moet je niet doen. Kom niet aan Wilders. Wat dat betreft lijkt de PVV aanhang hoe langer hoe meer op die fanatieke moslims voor wie elke grap over Allah of Mohammed reden tot woede, protest, vernieling en bedreiging is.

Was Freek leuk, nee, hij was op momenten briljant. Over de Wilders uitspraak: “Doe eens normaal man” was alles al wel gezegd, zou je denken. Freek komt op dit incident in de Tweede Kamer van afgelopen september op een briljante manier terug in de climax van zijn show. “Wat ik gezegd zou hebben toen Wilders zei: doe eens normaal man? Ik zou gezegd hebben: “Mevrouw de voorzitter. Ik vind dat de geachte afgevaardigde de heer Wilders eens iets bijzónders moet doen.”

Freek vat haarscherp samen wat er eigenlijk zo mis is in bijvoorbeeld de politiek in Nederland. Dat misschien de uitval van Wilders plat was, maar dat de reactie van de minister-president nou ook niet heel statesman-like was: “Doe zelf eens normaal! Sjongejonge!”. Ik zie Rutte daar nog staan, onhandig lachend en pas in tweede instantie proberend zich te herpakken.

“Je bent zelf een bedrijfspoedel. Je bent zelf een islamitische aap die uit de mouw komt. Je bent zelf een lulletje rozewater”, zo vergelijkt Freek het niveau van de Tweede Kamer sinds de opkomst van Wilders met hoe hij als 5-jarig jongetje een buurtgenootje dat hem uitschold van repliek diende. En hij heeft gelijk, punt.

En verder is het natuurlijk gewoon zo dat je een politiek geëngageerde cabaretier alleen goed vindt als die aan jouw kant staat.

Advertenties