Door de twijfel aan Job Cohen als leider van de PvdA valt regelmatig de naam van Lodewijk Asscher, momenteel PvdA wethouder in Amsterdam. In De Volkskrant van afgelopen zaterdag staat een onverbloemde “liefdesverklaring” aan Lodewijk Asscher. “Rutte 2.0” staat er boven het artikel.

Het probleem van het noemen van weer een nieuwe naam bij de PvdA is dat er veel meer mis is bij de PvdA dan het niet uit de verf komen van Job Cohen. Ik heb wel eens gedacht: ik hoop niet dat Cohen er nu mee stopt en Asscher zijn plaats inneemt. Het zou een excuus kunnen zijn voor de PvdA om het daar weer bij te laten en niet de eigen inhoud eens flink op de korrel te nemen.

Nu doet men dat wel, bij de PvdA, de inhoud op de korrel nemen. Het wetenschappelijk bureau van de partij, de WBS, heeft er een heel project voor lopen. En dat is het geluk met Lodewijk Asscher. Hij is namelijk de leider van dat project als voorzitter van de WBS. Dus wat dat betreft is het gesternte gunstig.

Er staan een paar aardige dingen in het Volkskrant artikel over Asscher, zoals dit:

Heldere, stevig verankerde, consequent en krachtig uitgedragen standpunten – daaraan ontbreekt het de PvdA in Asschers optiek sinds Wim Kok in 1995 de ‘ideologische veren’ van de partij afschudde. Wouter Bos zou te veel de Shell manager zijn gebleven die hij eens was. Job Cohen zit vast in zijn rol van de-boel-bij-elkaar-houder.

En:

De technocraten zijn de politici die je zo weer vergeet. Degenen met uitgesproken opvattingen, zoals Joop den Uyl, onthoud je.

En:

De PvdA is de afgelopen jaren bedrevener geweest in het etaleren van machteloosheid dan in het verkondigen van onze idealen.

Het zijn veelbelovende uitgangspunten. En ik heb hier al eens eerder met instemming naar een artikel van zijn hand verwezen. Kortom, ja, het zou mooi zijn als Lodewijk Asscher de nieuwe toekomstige leider van de PvdA zou worden. Maar eerst moet de inhoud veel duidelijker opnieuw geformuleerd worden. Het moet niet een studeerkamer project blijven, wat het nu een beetje is met het WBS project. Maak er een “Strategisch Beraad” van (zie CDA), om publicitaire redenen. En er moeten meer “Lodewijk Asschers” opstaan: meer inhoud, nuchter blijven nadenken, niet bang zijn om zaken die mis gaan in de samenleving grondig te herzien (zie Asscher’s verhaal over de overheid, hierboven gelinkt).

Wie weet, met de passie en de sociale betrokkenheid van Spekman als voorzitter van de partij en Asscher als de nieuwe partijleider van de toekomst, wordt het nog eens wat.

Advertenties