Het is goed nieuws dat Wilders gisteren is weggelopen uit het Catshuis, dat hij de gedoogsteun aan het kabinet heeft opgezegd en dat dit slechtst denkbare gedrocht van een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV eindelijk tot een einde is gekomen. Na al die toespraken op hoge toon waarin hij er prat op ging dat hij er toch maar voor zorgde dat “dat verschrikkelijke links” niet aan de macht kwam en de arrogantie van Rutte tegenover de oppositie, kan ik enig leedvermaak niet onderdrukken. Al die schofferende tweets van Wilders, ze zullen nog steeds komen maar ze zijn niet meer van belang voor het beleid. We kunnen eindelijk weer eens “normaal doen”.

Maar onduidelijkheid over een realistisch alternatief zet wel een domper op de feestvreugde. Alles beter dan dit uiteraard, maar het politieke landschap versnippert alleen maar meer. Stabiele meerderheden zijn nauwelijks te vormen.

Dit is de peiling van Maurice de Hond, gistermiddag/avond gehouden, na het weglopen van Wilders.

VVD, CDA en PVV hebben bij lange na geen meerderheid meer, het CDA staat op slechts 11 zetels en de VVD groeit weer 2 zetels en blijft de grootste partij. Een nieuw kabinet zonder VVD is dus haast niet voor te stellen. Even aannemende dat de kansen voor de PVV voorlopig verkeken zijn en dat D’66 en CU niet in een volledig links kabinet gaan zitten, zijn zowel VVD als PvdA ofwel SP nodig voor een meerderheid. VVD, CDA, D’66, GL, CU levert geen meerderheid op. Dat betekent dus dat je sowieso weer een Paars kabinet krijgt waarin VVD en links samenwerken. Hoe je daar een geloofwaardige gezamenlijke agenda mee kunt maken waar zowel rechtse als linkse kiezers in kunnen geloven, het lijkt me niet eenvoudig. Je kunt nog wel een ruime meerderheidsvariant voorstellen zonder de VVD, maar dan zou je dat alleen maar doen uit een soort van “ideologische zuiverheid” en dan zou je de grootste partij en waarschijnlijk nog wel een van de winnaars van komende verkiezingen bewust buiten de boot houden.

En dan is er nog het vooral bij PVV’ers populaire scenario dat Wilders nu wederom een enorme verkiezingsoverwinning zal behalen op een anti-Europa agenda. Laten we eens aannemen dat hem dat op 30, 32 zetels zou brengen, zo’n beetje de score op hoogtijdagen in de peilingen. En dat dat zoals we ook steeds hebben gezien in de peilingen voor minimaal 2 zetels ten koste van de VVD zal gaan. Dan hebben we nog steeds maximaal 63 zetels en zijn er nog 13 zetels minimaal nodig. Ik geloof niet dat er een andere partij is die nog eens zo’n avontuur als Rutte I aan wil.

Advertenties