Weer zo’n typisch voorbeeld van hoe er soms in linkse kringen totaal verkeerd gereageerd wordt op alles wat met Wilders te maken heeft.

Nausicaa Marbe is een van de Volkskrant columnisten die voor sommigen model staat voor de “verrechtsing” van de Volkskrant. Afgelopen vrijdag schreef ze in die krant dat Wilders “qua huiswerk de andere politieke partijen al tien stappen voor is”. Het is haar conclusie nadat ze heeft geconstateerd dat Wilders er in no time in is geslaagd een coherent anti-Europa verhaal neer te zetten dat nog helemaal past bij het anti-islam verhaal ook.

Kijk, dat kan dus niet, iets positiefs zeggen over Geert Wilders. De linkse website Krapuul schrijft: “De Volkskrant staat – vanzelfsprekend zou je bijna zeggen – weer vooraan met juichen hoe geweldig Wilders bezig is andere partijen volledig af te troeven. Volgens Nausicaa Marbe althans. Ze probeert weliswaar de indruk te wekken dat ze het niet helemaal eens is met Wilders, maar vindt het allemaal wel weer prachtig en geniaal wat Wilders doet.”

Je zou willen dat de andere partijen zo’n scherpe analyse zouden maken van het politieke speelveld als dat Nausicaa Marbe dat soms kan, in plaats van dat ze afgeven op Marbe. Het verhaal van Wilders spreekt wederom aan, zie de opiniepeilingen waarin de PVV alweer een zetel groter is dan het huidge aantal in de Tweede Kamer. Andere partijen (misschien met uitzondering van D’66 en SP) slagen er wederom een stuk minder in de kiezer te overtuigen. De PVV was al vrijwel weer afgeschreven na het weglopen uit het Casthuis. Maar wederom heeft men zich herstelt. Dat bedoelt Marbe met dat de PVV de rest tien stappen voor is.

En wederom is het de PvdA die in een moeilijke positie zit en voor wie het dus des te dringender is een goed overtuigend verhaal te vertellen op het gebied van Europa. Men heeft ingestemd met het ESM afgelopen week. Daar kan men heel goede redenen voor hebben, maar reken er maar op dat juist deze partij, die niet bij de Kunduz coalitie hoort, dit de komende maanden voor zijn kiezen krijgt. De oppositie tegen de Kunduz coalitie heeft de keuze uit Samsom, Roemer of Wilders. Maar op het gebied van Europa wordt de PvdA natuurlijk aan de kant van de Kunduz coalitie gezet en daarom moet juist de PvdA daar een goed verhaal voor hebben. Dus Samsom, doe je huiswerk en zorg dat je een overtuigend antwoord hebt op de aanvallen die je kunt verwachten.

Click hier voor de web versie van de column van Marbe en hier voor het krantenknipsel van dezelfde column in geval de Volkskrant de web versie archiveert. Click hier voor het commentaar op Krapuul.

Advertenties