Dat doen de Britten toch elke keer weer fantastisch, shows bedenken als die van de openingsceremonie voor de Olympische Spelen afgelopen vrijdag. Een van de hoogtepunten was de scène van David Beckham in een speedboot met de Olympische fakkel over de Theems, onder de Tower Bridge door, waarna het vuurwerk onder de brugdelen los barstte. En dan maken die Britten dat helemaal af door daar de perfecte begeleidende muziek bij uit te zoeken. Popmuziek is duidelijk “hun ding”, en zo presenteren ze het ook, ook eerder tijdens de ceremonie in het Olympisch Stadion. Oude en nieuwe popmuziek door elkaar heen, daar zitten ze helemaal niet mee. Het lijkt wel alsof de Britten een stuk minder zitten met “oud”, alsof ze zich duidelijk meer bewust zijn van hun cultuur en recente geschiedenis. In Nederland zou de oudere popmuziek al gauw weggewuifd worden als iets van ouwe lullen, babyboomers. Ik denk bijvoorbeeld aan zo’n evenement als de huldiging van het Nederlands Elftal op het Museumplein, twee jaar geleden. Geen enkel historisch besef. Geen enkel dieper idee achter hoe men zo’n evenement op zet. Als er maar mee gelald kan worden of als er maar een harde beat in zit.

Ik ben vervolgens naarstig op zoek geweest naar de muziek onder Beckham en heb die nu eindelijk gevonden: I heard wonders, van David Holmes. Hier gelinkt, als ode aan de Britten en hun popmuziek.

En daar kom je achter op social media als Youtube: ik ben natuurlijk niet de enige die is gaan speuren naar deze muziek en niet de enige die lyrisch is over het nummer en over de keuze ervan voor deze speedboot vaart over de Theems, zie de commentaren op Youtube, en ook op Twitter. Ik kopieer er een paar:

“So evocative and cool to see Beckham on the Thames at night in the neon speed boat, with that quintessential suave smirk on his face. For such a moment it was a perfect song choice!”

“The minute I heard this tune on the Olympic Ceremony I googled like mad to find out the name of the artist.”

“Amazing! Great use in the Olympics.”

“This will always remind me of that great Olympics scene.”

“Great song man, and what a show last night. Greatest country on earth.”

“Fell in love with this song from the opening of the Olympics. Danny Boyle timed this one perfectly.”

Advertenties