“Waar Mark Rutte slim probeert te doen, zie je dat Samsom slim is. Laat ze een keer een dik uur met elkaar in debat gaan!” reageert schrijver Abdelkader Benali op de uitzending van Buitenhof van vandaag.

Samsom doet het goed in deze verkiezingscampagne. Elk media optreden is gewoon degelijk en goed. Of hij het gaat redden bij de verkiezingen op 12 september, dat is nog de vraag. Mocht hij tussen de 25 en 30 zetels uit komen, dan heeft hij het redelijk gedaan, gezien de diepe dalen die de PvdA door gegaan. Komt hij op 30 of meer uit, dan zou dat zonder meer een geweldige prestatie zijn. Maar zijn winst in de peilingen, dat zijn voornamelijk PvdA kiezers die de afgelopen twee jaar naar de SP zijn overgestapt en nu weer terug komen vanwege een matig optreden van Roemer maar vooral een goed optreden van Samsom. De VVD heeft nauwelijks concurrentie op rechts. Of Samsom het gaat winnen van de SP, die kans is redelijk groot nu. Maar of hij het onder deze omstandigheden ook van de VVD gaat winnen?

Loon naar werken voor Samsom, zou ik zeggen. Hij volgt dezelfde methode die hij volgde bij de verkiezingen voor het PvdA fractievoorzitterschap: veel het land in, veel mensen bezoeken. Hij leert enorm bij in zijn presentatie en in het voeren van het debat. En dat laatste doet hij gewoon heel erg goed. Vandaag in Buitenhof was goed te zien hoe scherp Samsom is. Hij luistert goed naar zijn ondervragers. Er ontgaat hem eigenlijk helemaal niets. Daarna legt hij rustig en met overtuiging uit wat zijn eigen standpunt is en waarom hij dat standpunt heeft. Hij staat voor de keuzes die hij maakt.

Ik denk dat Samsom wat betreft duidelijke keuzes ook voor zichzelf en binnen de PvdA nog wel wat werk te verrichten heeft, voor of na de verkiezingen. Vandaag werd met hem in Buitenhof onder andere over marktwerking in de zorg gesproken. Eigenlijk werd duidelijk dat “voor of tegen marktwerking in de zorg” (zoals vaker) niet de juiste tegenstelling is. Het versimpelt de zaken op een onterechte manier. Daar waar marktwerking ons verbetering heeft gebracht moet je het proberen te behouden. Daar waar het voor de zogenaamde “perverse prikkels” zorgt, moet je het aan banden leggen. Het leek erop dat Samsom dat ook wel zag.

Deze aflevering van Buitenhof was overigens van uitzonderlijke klasse tussen alle verkiezingsdebatten op t.v. Na Samsom was Jolande Sap aan de beurt, in hetzelfde format: de vragen werden gesteld door twee deskundigen uit de praktijk, dan wel publicisten, dan wel wetenschappers. En ook dat was een uitermate verhelderend gesprek. Ook Sap werd op een normale manier inhoudelijk ondervraagd en hield een uitstekend inhoudelijk verhaal.

Dit is het format dat Buitenhof hanteert in een korte serie tot de verkiezingen. Rutte, Pechtold en Wilders zijn niet op de uitnodiging van Buitenhof in gegaan. Van Pechtold valt me dat wel tegen. Met Rutte en Wilders kun je waarschijnlijk sowieso niet het niveau bereiken dat Buitenhof vandaag met Samsom en Sap bereikte en we zullen zien hoe het Roemer vergaat, die volgende week aan de beurt is.

Advertenties