Het lijkt wel alsof de radiostilte die 5 weken geleden werd afgekondigd in de politiek, ook op mijn blog van kracht is. Het laatste blog is van 22 september. De reden is misschien wel dat ik nogal ambivalent stond, en misschien nog wel sta, tegenover de samenwerking van PvdA met de VVD.

In de verkiezingscampagne was Diederik Samsom eindelijk weer eens een PvdA leider die in staat was een duidelijk en links verhaal te vertellen dat nog realistisch klonk ook. Dat is de PvdA die ik graag zie. Linkse ideeën over de samenleving maar voldoende realiteitsbesef om te weten dat je moet gaan samenwerken met partijen die heel andere ideeën hebben.

Dit in tegenstelling tot de SP die het feit dat SP, PvdA en Groen Links al jaren samen minstens 20 zetels tekort komen voor een meerderheid, hardnekkig negeert en gemakshalve maar aan neemt dat je CDA en D66 wel kunt dwingen links aan die meerderheid te helpen.

Samsom was in staat zijn verhaal goed uit te leggen en zijn keuzes duidelijk te verdedigen. De verkiezingsuitslag duwde de PvdA echter in een positie waarin de partij in zijn eentje het avontuur met de VVD moest aan gaan, de partij die de afgelopen twee jaar zo’n beetje het meest rechtse beleid heeft gevoerd dat we in lange tijd in Nederland gezien hebben, de partij die socialisten een gevaar vindt voor Nederland, de partij van Henk Kamp, Opstelten, Teeven, Blok, Bolkestein.

En dan nog radiostilte ook, dus geen Diederik Samsom die op een geloofwaardige manier kan uitleggen waarom de PvdA de keuzes maakt die men nu maakt.

Maar vanmorgen komt een van mijn favoriete columnisten, Bert Wagendorp, met een prachtige column over Lodewijk Asscher, de man die voor de PvdA als vice premier in het VVD/PvdA kabinet komt. “De terugkeer van de sociaal-liberaal Mark Rutte; een PvdA-leider van 38 in het kabinet en een andere van 41 in de Kamer. Er hangt iets nieuws in de lucht, iets ongewoons, en het gezicht dat daarbij past, is dat van Lodewijk Asscher.” Laten we het hopen.

Het krantenknipsel van de column van Wagendorp staat hier.

Advertenties